Hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb wakeboardot? – buywake.hu

Hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb wakeboardot?

Manapság rendkívül sok wakeboard márkával, típussal találkozik az ember, ha be szeretne ruházni egy saját szettre. Milyen deszkát érdemes venni? Mennyit érdemes rászánni? Miért drágább az egyik a másiknál?

Mielőtt nekiállsz wakeboardokat nézegetni, előtte vedd figyelembe a következő szempontokat:

Hol használnád legtöbbet a deszkát? (park, hajó stb.)

Milyen tudásszinten állsz és mennyire szeretnél mélyebbre menni a sportban?

Mik a tapasztalataid egyes deszkákkal, amikkel már csúsztál?

Mennyit szánnál rá?

+1 a haladóbbaknak: ha valamely irány kifejezetten megtetszik (elemezés, invertezés, sok kör egyben, stb.) az nagyban tudja szűkíteni a deszkákat a választásban.

Itt fontos megjegyeznem, hogy mi nem szeretünk zsákbamacskát árulni, ezért az összes nálunk lévő wakeboardot ki lehet próbálni az Omszk Wake Centrumban és a Dunaharaszti Vizisípályán. 

A wakeboardokat típusonként szétszedve háromfélével találkozhatunk. HajósCrossover és Park wakeboardok.

- A hajós wakeboardoknál szinte kivétel nélkül kő kemény deszkákkal találkozunk, amik szkegekkel vannak ellátva és markáns vízvezetők található az aljukon.

- A Crossover deszkák általában vagy inkább kábelpályás forma kivehető szkegekkel ellátva, vagy hajós forma szintén szkegekkel felszerelve. Itt fontos, hogy a szkeg kivehető legyen, hogy lehessen használni mindkét területen, illetve, hogy legalább Grindbase védelem legyen a deszka alján.

- Amiben a legszélesebb spektrumot tudjuk kínálni az országban és amihez a legjobban értünk az a kábeles/park deszka, így ebben a leírásban ezzel fogunk foglalkozni a legtöbbet.

A wakeboard születésekor még nem létezett sem kábelpálya, sem kábelpályás wakeboard. Körülbelül 10 éve már annak, hogy megjelentek az első wakeboardok, amik kifejezetten a kábeles felhasználásra lettek gyártva és ezek ismérve alapvetően a következők:

-Nem túl markáns, simább aljú deszkák: mivel sokat csúszunk elemeken, így az egyik legfontosabb dolog, hogy amikor rajta vagy slideren/kickeren, akkor a deszkád nagy felülettel érintkezzen az akadállyal, így stabilak tudunk maradni rajta.

-Van Grindbase a wakeboard alján: ez egy kemény, csúszós műanyag réteg, ami védi a deszka magját a kopástól, így nagyon tartós lesz a deszka élettartama. (ebből nagyon nincs variáció, minden gyártó a sajátját rakja a deszkák aljára, egyik sem jobb a másiknál)

-Védve van az oldalfala a deszkának: ez általában ABS műanyag vagy Uretán anyagból van. Szerepe ismételten a mag védelme, vagyis ha nekiütjük a deszka élét valamelyik elemnek, akkor ez a műanyag felfogja az ütést.

-A deszka magja: ez általában fából vagy fa és hab keverékéből áll össze. Ezek a magkonstrukciók azért szerencsésebbek, mert nem lesz rideg a deszka, hanem hajlani fog, ezért sokkal nehezebben törik el, mint egy teljesen habból készült, kemény wakeboard.

Kezdjük rögtön az első pontnál: mi a különbség a teljesen sima aljú és a vízvezetőkkel (chanel) ellátott wakeboardok között? 

A sima aljú deszkák általában az olcsóbb kategóriát töltik ki, mivel készítésükkor nincs szükség extra CNC megdolgozásra, mivel úgy marad az alja, ahogy van.

Miért jó ez?

Mert a deszka megbocsájtóbb: ha esetleg nem pontosan rakunk le egy trükköt, hanem mondjuk kicsikét keresztbe vagyunk, akkor a sima aljú deszka nehezebben akad le, mint egy chanelekkel ellátott darab. Általában hajlékonyak az ilyen típusok, ezért élvezetes velük presselni a slidereken.

Mi szól ellenük? Mivel sima aljuk van, ezért rossz éltartással rendelkeznek, tehát amikor sarok-, vagy lábujjhegyélen vagyunk, akkor az ilyen fajta deszkákkal nagyobb az esélye annak, hogy kicsúszik alólunk a wakeboard.

+1 zárójeles gondolat ide: alapvetően mivel nincs CNC megmunkálás a deszka alján, ezért olcsóbb is maga a gyártási folyamat. Véleményem szerint nonszensz, ha egy tükör sima aljú deszka árkategóriában a drágák közt található...

A chanelekkel ellátott deszkák remek éltartást biztosítanak, mivel hosszanti irányban vízvezető csatornák futnak végig a deszkán, ami segíti az irányban tartást. Mind az érkezéseknél, mind az elugrásoknál jól jön, ha van számunkra segítség a deszka alján a chanelek személyében. A legtöbb wakeboard forma chanelekkel van kialakítva és ez a legbeváltabb módja a deszka karakterének változtatására is (a hajlékonyság és a hossz mellett).

Oldalfalak: nagy általánosságban a gyártók az ABS nevű műanyagot rakják bele a deszkákba, ami egy ütésálló, formálható anyag. Wakeboard magjának védelme az elsődleges feladata, ugyanis, ha vizet kap a mag, akkor a deszka rövid időn belül el is törhet. Egy baj van az ABS anyaggal mégpedig, hogy eredendően rideg, úgy hajlítják bele a deszka formába. Ez azért nem szerencsés, mivel ütődések során darabok pattoghatnak ki a falból, így megnyílik az út a víznek. A Hyperlite 2020-tól az összes kábelpályás deszkájába Poli-Uretán anyagú oldalfalat rak, ami alapvetően folyékony halmazállapotú, így teljesen belesimul a deszka formájába. Még egy pont az Uretán mellett, hogy az ütődésektől nem tud eltörni, hanem csak elhajlani, így nem ad utat a víznek egy sérülés után sem.

Következő poszt

Szólj hozzá

Felhívjuk figyelmét, hogy a megjegyzéseket jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.