BOARD

 

 

 

 

BOARD

 

Hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb wakeboardot?

 

Manapság rendkívül sok wakeboard márkával, típussal találkozik az ember, ha be szeretne ruházni egy saját szettre. Milyen deszkát érdemes venni? Mennyit érdemes rászánni? Miért drágább az egyik a másiknál?

Mielőtt nekiállsz wakeboardokat nézegetni, előtte vedd figyelembe a következő szempontokat:

 

- Hol használnád legtöbbet a deszkát? (park, hajó stb.)

 

- Milyen tudásszinten állsz és mennyire szeretnél mélyebbre menni a sportban?

 

- Mik a tapasztalataid egyes deszkákkal, amikkel már csúsztál?

 

- Mennyit szánnál rá?

 

- +1 a haladóbbaknak: ha valamely irány kifejezetten megtetszik (elemezés, invertezés, sok kör egyben, stb.) az nagyban tudja szűkíteni a deszkákat a választásban.

 

< Itt fontos megjegyeznem, hogy mi nem szeretünk zsákbamacskát árulni, ezért az összes nálunk lévő wakeboardot ki lehet próbálni az Omszk Wake Centrumban és a Dunaharaszti Vizisípályán. >

 

A wakeboardokat típusonként szétszedve háromfélével találkozhatunk. HajósCrossover és Park wakeboardok.

 

- A hajós wakeboardoknál szinte kivétel nélkül kő kemény deszkákkal találkozunk, amik szkegekkel vannak ellátva és markáns vízvezetők található az aljukon.

 

- A Crossover deszkák általában vagy inkább kábelpályás forma kivehető szkegekkel ellátva, vagy hajós forma szintén szkegekkel felszerelve. Itt fontos, hogy a szkeg kivehető legyen, hogy lehessen használni mindkét területen, illetve, hogy legalább Grindbase védelem legyen a deszka alján.

 

- Amiben a legszélesebb spektrumot tudjuk kínálni az országban és amihez a legjobban értünk az a kábeles/park deszka, így ebben a leírásban ezzel fogunk foglalkozni a legtöbbet.

 

< A wakeboard születésekor még nem létezett sem kábelpálya, sem kábelpályás wakeboard. Körülbelül 10 éve már annak, hogy megjelentek az első wakeboardok, amik kifejezetten a kábeles felhasználásra lettek gyártva és ezek ismérve alapvetően a következők: >

 

Nem túl markáns, simább aljú deszkák: mivel sokat csúszunk elemeken, így az egyik legfontosabb dolog, hogy amikor rajta vagy slideren/kickeren, akkor a deszkád nagy felülettel érintkezzen az akadállyal, így stabilak tudunk maradni rajta.

 

Van Grindbase a wakeboard alján: ez egy kemény, csúszós műanyag réteg, ami védi a deszka magját a kopástól, így nagyon tartós lesz a deszka élettartama. (ebből nagyon nincs variáció, minden gyártó a sajátját rakja a deszkák aljára, egyik sem jobb a másiknál)

 

Védve van az oldalfala a deszkának: ez általában ABS műanyag vagy Uretán anyagból van. Szerepe ismételten a mag védelme, vagyis ha nekiütjük a deszka élét valamelyik elemnek, akkor ez a műanyag felfogja az ütést.

 

A deszka magja: ez általában fából vagy fa és hab keverékéből áll össze. Ezek a magkonstrukciók azért szerencsésebbek, mert nem lesz rideg a deszka, hanem hajlani fog, ezért sokkal nehezebben törik el, mint egy teljesen habból készült, kemény wakeboard.

 

BINDING

Hogyan válasszunk megfelelő kötést magunk számára? 

 

Mindenek elött a kötés legyen kényelmes és igazodjon a lábad formájához. Mint minden sport lábbelit felpróbáláskor kössük meg és a sportágnak megfelelő állásban, a wakeboard esetében kényelmes terpeszben hajlított térdekkel próbáljuk fel a kötést.

Figyeljünk rá, hogy a kötést be kell törni, viszont hosszában nem, kizárólag szélességben fog tágulni. Minél több időt töltesz el a kötésben annál jobban kirajzolódik számodra, hogy kényelmes lesz-e a sportoláshoz.

Ha van rá lehetőséged vásárlás elött mindig próbáld fel a kötést!

 

Milyen célra veszed a kötést?

 

- Hobby, haladó vagy professzionális használatra?

 

- Invert trükkök vagy elem használatra keresel felszerelést?

 

A kötések két fő csoportba sorolhatóak tipusuk szerint.

 

- Fix kötések

 

- Kombinált kötések /kötés és cipő külön/

 

A FIX kötések minden esetben a deszkára vannak csavarozva és a wakeboard levételekor a kötés rajta marad. Ezek közül is ismert a nyitott orrú /kezdő és haladók/ a zárt elejü kötés /haladók és professzionális fehasználásra/.

A FIX kötésekről azt kell tudni, hogy minden esetben a cipő felsőrész viszi a terhelést. Ezért nagy esésekkor a cipő felsőrész leszakadhat a kötés alaplapjáról vagy a nyitott változatnál a lábunk előre felé szakíthatja szét. Illetve hátránya még hogy használatkor a cipőt mindenki próbálja maximálisan meghúzni ezért a cipőfűző tartók hamar elnyíródnak.

 

< Figyelem! A kötést addig kell csak szorosra húzni amennyire kényelmes! Minden ennél szorosabb, feszesebb meghúzás a kötés élettartamát rövidíti. >

 

A KOMBINÁLT kötéseknél a terhelést minden esetben a kötés viseli. Ezért a cipőt itt tényleg van lehetőségünk lazára vagy kényelmesre kötni. Itt a kötések között is van két fajta.

 

- háttámlás /radikálisabb élezés/

 

- alacsony támasztásu /szabadabb mozgás elemeken/

 

< Figyeljünk rá, hogy a cipő le és felvételekor ki legyen fűzve. Ha nem teszed, akkor a kötésed vagy cipőd belső szerkezete sérülhet. >

NEOPRENE

VEST

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő neoprenet?

 

Ez a kis guide remélhetőleg segít nektek eligazodni a noprenek világában: milyen típusút? Mennyiért? Mi a különbség köztük? Ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni nektek.

 

A neoprene választás 5 lépése, amit érdemes átgondolni:

  • Döntsd el, hogy milyen sportra használnád elsősorban a neoprene ruhát.
  • Vedd figyelembe a legvalószínűbb körülményeket, amikor használnád a ruhát.
  • Az is legyen hatással a döntésedre, hogy a saját tapasztalataid alapján mennyire vagy fázós.
  • Válaszd ki a megfelelő méretet, akár a mérettáblázatból, de a biztos az, ha felpróbálod.
  • Határozz meg egy keretet, hogy mennyit szánnál rá.

 

A neoprene ruhának minden vízisportban helye van, ezért összegyűjtöttük a Magyarországon legjellemzőbb és hozzánk legközelebb álló sportok neoprene igényeit.

 

Surf

Surfözés közben sok időt töltünk a vízben és keveset a víz felszíne fölött, tehát itt a meghatározó faktor a víz hőmérséklete lesz. Általában erre a sportra a hosszú kar, hosszú láb megoldás szokott lenni a bevált, ha csak abból indulunk ki, hogy Portugáliában a Csendes-óceán maximum 21 fokig szokott felmelegedni. De előfordulhat olyan is, hogy a levegő hőmérséklete melegebb, mint a vízé, ilyenkor pedig hasznosabb lehet egy rövid kar, hosszú láb kombináció.

 

Wakeboard

A wakeboardban már más a helyzet, itt főként a víz fölött vagyunk és sokkal inkább meghatározza a neoprene választásunkat a levegő hőmérséklete, illetve az időjárási körülmények (szél, eső).  Mivel a kontinensen a szezon általában áprilistól egészen októberig tart, ezért a 3/2 mm vastagságú hosszú ruha egy megfelelő választás lehet. Ez a típus 12-17 fokos vízhőmérsékletig a legideálisabb és a mi tapasztalataink alapján is tökéletes választás.

 

Stand Up Paddle

Ennél a sportnál mondhatjuk, hogy kizárólag a levegő hőmérséklete befolyásolja a döntésünket ezért, ha neoprenen törjük a fejünket, akkor inkább a vékonyabb, 2mm vastagságú darabok közt érdemes nézelődni. A neoprene rendkívül jó hőszigetelő anyag, tehát akár a hidegebb, téli időkben is jól jöhet. Visszatérve a sport igazi szezonjára, a neoprene választásnál inkább a rövid-rövid megoldásokat ajánlanánk, illetve a nyári, napsütéses időkre elsősorban a Lycrákat ajánlanánk, amik 50 faktorig védenek a nap káros sugarai ellen.

 

Windsurf/Kite

Ennél a két sportnál hirtelen váltunk a víz és a levegő elemei között, tehát elsősorban a hosszú ruhákat ajánljuk és azokból is 3/2mm, illetve 4/3mm-es vastagságot. Remek választás lehet még a rövid kar, hosszú láb megoldás is.

 

A neoprenek különböző vastagságokban léteznek, amik meghatározott vízhőmérsékletre vannak tervezve. Ezek jelölése a következő képpen történik, vegyünk alapul egy 3/2mm-es ruhát: a törzsnél 3mm vastag a ruha, a végtagoknál pedig 2mm. A törzsnél a legfontosabb a hő megtartása, tehát itt vastagabb a ruha, a végtagok szabadon mozgása érdekében pedig itt vékonyabb szokott lenni a ruha. 

FIGYELEM! Ezeket az adatokat csak kiindulási pontnak vedd. A megfelelő ruha kiválasztásához nagyban hozzájárul az időjárás, szél erőssége, saját hőérzet és a tevékenység, amit űzöl.

 

A neoprene működési elve a következő: a ruhába bejutó víz vékony réteget képez közted és a neoprene anyag között, amit a tested felmelegít és a neoprene anyag pedig ezt a hőt nem engedi ki. Az anyagban található levegő is, ami szintén remek hőszigetelő, tehát a vastagabb neoprene, amibe több levegő jut melegebben tart, mint a vékonyabbak.

Megfelelő méret kiválasztása

A neoprén ruhának, úgy kell viselkedni, mintha egy plusz bőr réteg lenne. Ne álljon el a háton, a hónaljnál is csak minimálisan. A neoprén ruhának szorosan - de még nem kellemetlenül - kell illeszkedni, hogy bent tartson egy vékony réteg vizet a bőröd és a ruha között. A ruhának szorosan kell illeszkednie a nyakon, hiszen ez a víz betörésének legyakoribb helye.  Ha a ruha bő, akkor a víz gyakran átmossa a ruhát ezzel kimosva a felmelegített vékony réteg vizet.

 

  • -A megfelelő méretű neoprén ruha legyen szoros a törzsön, az ágyéknál, a vállakon és a térden is.
  • -A megfelelő méretű neoprén felvétele szárazon kicsit küzdelmes.
  • -Emeld fel a kezed és nyújtózz fel. Ez segít a ruhának a megfelelő helyre kerülni. Ebben a mozdulatban a ruha csak egy kicsit akadályozhat. Ha ebben a mozdulatban nagyon akadályoz a ruha, akkor az kicsi.
  • -A ruha ne akadályozzon abban, hogy kényelmesen le tudj guggolni, illetve tudd a kezeid szabadon mozgatni (hacsak nem 5/4/3-as 6/4-es ruháról van szó).

 

A mérettáblázat remek kiindulási pontot jelenthet a megfelelő ruha kiválasztásában, de a legbiztosabb a felpróbálás mind a neopreneknél, mind a mellényeknél.

VEST

 

O’Neill Hyperfreak series featuring TB3X neoprene. Feather light warmth and premium stretch with a superior fit for ultimate performance. The biggest breakthrough in neoprene technology since the invention of the wetsuit. The O'Riginal family has rapidly become a best-seller, with classic uncomplicated looks and plenty of modern technology along with the best fit in the wetsuit industry. The O'Riginal family has rapidly become a best-seller, with classic uncomplicated looks and plenty of modern technology along with the best fit in the wetsuit industry.

 

DESIGNED BY RIDERS

 

Working alongside the World’s Best Athletes, O’Neill’s exclusive R+D facility, Area 52, tirelessly perfects the warmest and most flexible wetsuit materials available. TechnoButter 3 is a testament to this unrelenting dedication, setting the new standard in neoprene technology. O’Neill’s legacy of innovation happens in the water. We hand build prototypes, fit check and refine using the same process that Jack O’Neill invented over 67 years ago. Tested by the world’s best athletes in the harshest conditions on earth, this process is the core of our commitment to quality, fit and function. The latest breakthrough in wetsuit innovation and the result of developing the world’s most technologically advanced materials, TECHNOBUTTER 3. Another industry first synonymous with the O’Neill name.

 

The O'Riginal family has rapidly become a best-seller, with classic uncomplicated looks and plenty of modern technology along with the best fit in the wetsuit industry.

VEST

 

O’Neill Hyperfreak series featuring TB3X neoprene. Feather light warmth and premium stretch with a superior fit for ultimate performance. The biggest breakthrough in neoprene technology since the invention of the wetsuit. The O'Riginal family has rapidly become a best-seller, with classic uncomplicated looks and plenty of modern technology along with the best fit in the wetsuit industry. The O'Riginal family has rapidly become a best-seller, with classic uncomplicated looks and plenty of modern technology along with the best fit in the wetsuit industry.

 

DESIGNED BY RIDERS

 

Working alongside the World’s Best Athletes, O’Neill’s exclusive R+D facility, Area 52, tirelessly perfects the warmest and most flexible wetsuit materials available. TechnoButter 3 is a testament to this unrelenting dedication, setting the new standard in neoprene technology. O’Neill’s legacy of innovation happens in the water. We hand build prototypes, fit check and refine using the same process that Jack O’Neill invented over 67 years ago. Tested by the world’s best athletes in the harshest conditions on earth, this process is the core of our commitment to quality, fit and function. The latest breakthrough in wetsuit innovation and the result of developing the world’s most technologically advanced materials, TECHNOBUTTER 3. Another industry first synonymous with the O’Neill name.

 

The O'Riginal family has rapidly become a best-seller, with classic uncomplicated looks and plenty of modern technology along with the best fit in the wetsuit industry.

 

 

Meggyőződésünk, hogy a felszerelések fejlődése meghatározza a wakeboard sport lehetőségeit is.  Kollégáink segítenek Önnek a választásban, amennyiben kérdése van bizalommal forduljon vevőszolgálatunkhoz.

VEVŐszolgálat: info@buywake.hu

Tel.: +36703803501 / +36703803508

 

RENTAL - Kölcsönzős felszerelés kluboknak

Rental - Kölcsönzős felszerelés programunkban kluboknak és pályáknak kínálunk lehetőséget minőségi felszerelések beszerzésére. Listaárainkból akár 25% kedvezményt biztosítunk megrendelésének fügvényében. Könnyű kezelhetőség - Szín szerinti mértezés - Ipari minőség - Versenyképes árak - Ingyenes kiszálítás -

INGYENES kiszállítás

BuyWake.HU online áruházban mindig talál lehetőséget a spórolásra.  Az ingyenes kiszállítást 100.000 HUF megrendelés elérése esetén vállaljuk.  Külföldre való rendelés esetén az értékhatár változik a kiszállítási régiók alapján. A díjakat itt találhatja meg.

buywake TEAM

BUYWAKE.HU nem csak egy webáruház. Cégünk segíti a wakeboard sport népszerűsítését és sportolókat támogat. Mi wakeboardosok vagyunk. Filmjeinket megtalálja a fenti videó blokkunkban.

PARK Wakeboards

Hosszú évekbe telt mire a kábelpályás wakeboard elérte a kiérdemelt helyét a gyártók világában. Manapság a legnagyobb wakeboard gyártók is külön kollekciókkal kedveskednek a kábelpályán wakeboardozókank. A Hyperlite a CABLE COLLECTIVE sorozatával nyitotta meg a sort. A modern dezskák felépítése és szerkezete, figyelembe véve a kihívásokat, már az elemek használatára adott megfelelő választ. Legújabb kötés fejlesztéseknél is figyelembe vették a megváltozott használati körülményeket. A wakeboard parkok világában már nem a hajóba szállnak vissza riderek, hanem a parton, sokszor kövek közt kell partra szállni amikor is jól jön egy a funkciójában a snowboardcipőkhöz hasonló bakancs. Persze az sem elhanyagolható, hogy ebben a SYSTEM illetve JOBE EVO kötésrendszerekben nem a kötés cipő felsőrészére irányul a terhelés, illetve a wakeboardos közvetlen kapcsolatban van a deszkájával mikor irányítja azt.

SURF SUP KITE

Surf minden deszkás sport alapja. SUP és WAKESURF ajánlatainkat is megtalálja oldalunkon. WINDSURF and KITE kedvelőknek pedig az O'NEILL kifejezetten erre a célra fejlesztett mellényét ajánljuk.

BOARD

 

BOARD

BOARD