BOARD

 

 

 

 

BOARD

 

Hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb wakeboardot?

 

Manapság rendkívül sok wakeboard márkával, típussal találkozik az ember, ha be szeretne ruházni egy saját szettre. Milyen deszkát érdemes venni? Mennyit érdemes rászánni? Miért drágább az egyik a másiknál?

Mielőtt nekiállsz wakeboardokat nézegetni, előtte vedd figyelembe a következő szempontokat:

 

- Hol használnád legtöbbet a deszkát? (park, hajó stb.)

 

- Milyen tudásszinten állsz és mennyire szeretnél mélyebbre menni a sportban?

 

- Mik a tapasztalataid egyes deszkákkal, amikkel már csúsztál?

 

- Mennyit szánnál rá?

 

- +1 a haladóbbaknak: ha valamely irány kifejezetten megtetszik (elemezés, invertezés, sok kör egyben, stb.) az nagyban tudja szűkíteni a deszkákat a választásban.

 

Itt fontos megjegyeznem, hogy mi nem szeretünk zsákbamacskát árulni, ezért az összes nálunk lévő wakeboardot ki lehet próbálni az Omszk Wake Centrumban és a Dunaharaszti Vizisípályán. 

 

A wakeboardokat típusonként szétszedve háromfélével találkozhatunk. HajósCrossover és Park wakeboardok.

 

- A hajós wakeboardoknál szinte kivétel nélkül kő kemény deszkákkal találkozunk, amik szkegekkel vannak ellátva és markáns vízvezetők található az aljukon.

 

- A Crossover deszkák általában vagy inkább kábelpályás forma kivehető szkegekkel ellátva, vagy hajós forma szintén szkegekkel felszerelve. Itt fontos, hogy a szkeg kivehető legyen, hogy lehessen használni mindkét területen, illetve, hogy legalább Grindbase védelem legyen a deszka alján.

 

- Amiben a legszélesebb spektrumot tudjuk kínálni az országban és amihez a legjobban értünk az a kábeles/park deszka, így ebben a leírásban ezzel fogunk foglalkozni a legtöbbet.

 

A wakeboard születésekor még nem létezett sem kábelpálya, sem kábelpályás wakeboard. Körülbelül 10 éve már annak, hogy megjelentek az első wakeboardok, amik kifejezetten a kábeles felhasználásra lettek gyártva és ezek ismérve alapvetően a következők:

 

-Nem túl markáns, simább aljú deszkák: mivel sokat csúszunk elemeken, így az egyik legfontosabb dolog, hogy amikor rajta vagy slideren/kickeren, akkor a deszkád nagy felülettel érintkezzen az akadállyal, így stabilak tudunk maradni rajta.

 

-Van Grindbase a wakeboard alján: ez egy kemény, csúszós műanyag réteg, ami védi a deszka magját a kopástól, így nagyon tartós lesz a deszka élettartama. (ebből nagyon nincs variáció, minden gyártó a sajátját rakja a deszkák aljára, egyik sem jobb a másiknál)

 

-Védve van az oldalfala a deszkának: ez általában ABS műanyag vagy Uretán anyagból van. Szerepe ismételten a mag védelme, vagyis ha nekiütjük a deszka élét valamelyik elemnek, akkor ez a műanyag felfogja az ütést.

 

-A deszka magja: ez általában fából vagy fa és hab keverékéből áll össze. Ezek a magkonstrukciók azért szerencsésebbek, mert nem lesz rideg a deszka, hanem hajlani fog, ezért sokkal nehezebben törik el, mint egy teljesen habból készült, kemény wakeboard.

 

BINDING

Hogyan válasszunk megfelelő kötést magunk számára? 

 

Mindenek elött a kötés legyen kényelmes és igazodjon a lábad formájához. Mint minden sport lábbelit felpróbáláskor kössük meg és a sportágnak megfelelő állásban, a wakeboard esetében kényelmes terpeszben hajlított térdekkel próbáljuk fel a kötést.

Figyeljünk rá, hogy a kötést be kell törni, viszont hosszában nem, kizárólag szélességben fog tágulni. Minél több időt töltesz el a kötésben annál jobban kirajzolódik számodra, hogy kényelmes lesz-e a sportoláshoz.

Ha van rá lehetőséged vásárlás elött mindig próbáld fel a kötést!

 

Milyen célra veszed a kötést?

 

- Hobby, haladó vagy professzionális használatra?

 

- Invert trükkök vagy elem használatra keresel felszerelést?

 

A kötések két fő csoportba sorolhatóak tipusuk szerint.

 

- Fix kötések

 

- Kombinált kötések /kötés és cipő külön/

 

A FIX kötések minden esetben a deszkára vannak csavarozva és a wakeboard levételekor a kötés rajta marad. Ezek közül is ismert a nyitott orrú /kezdő és haladók/ a zárt elejü kötés /haladók és professzionális fehasználásra/.

A FIX kötésekről azt kell tudni, hogy minden esetben a cipő felsőrész viszi a terhelést. Ezért nagy esésekkor a cipő felsőrész leszakadhat a kötés alaplapjáról vagy a nyitott változatnál a lábunk előre felé szakíthatja szét. Illetve hátránya még hogy használatkor a cipőt mindenki próbálja maximálisan meghúzni ezért a cipőfűző tartók hamar elnyíródnak.

 

Figyelem! A kötést addig kell csak szorosra húzni amennyire kényelmes! Minden ennél szorosabb, feszesebb meghúzás a kötés élettartamát rövidíti.

 

 

A KOMBINÁLT kötéseknél a terhelést minden esetben a kötés viseli. Ezért a cipőt itt tényleg van lehetőségünk lazára vagy kényelmesre kötni. Itt a kötések között is van két fajta.

 

- háttámlás /radikálisabb élezés/

 

- alacsony támasztásu /szabadabb mozgás elemeken/

 

Figyeljünk rá, hogy a cipő le és felvételekor ki legyen fűzve. Ha nem teszed, akkor a kötésed vagy cipőd belső szerkezete sérülhet.

NEOPRENE

VEST

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő neoprént?

 

Ez a kis guide remélhetőleg segít nektek eligazodni a neoprének világában: milyen típusút? Mennyiért? Mi a különbség köztük? Ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni nektek.

 

A neoprén választás 5 lépése, amit érdemes átgondolni:

  • Döntsd el, hogy milyen sportra használnád elsősorban a neoprén ruhát.
  • Vedd figyelembe a legvalószínűbb körülményeket, amikor használnád a ruhát.
  • Az is legyen hatással a döntésedre, hogy a saját tapasztalataid alapján mennyire vagy fázós.
  • Válaszd ki a megfelelő méretet, akár a mérettáblázatból, de a biztos az, ha felpróbálod.
  • Határozz meg egy keretet, hogy mennyit szánnál rá.

 

A neoprén ruhának minden vízisportban helye van, ezért összegyűjtöttük a Magyarországon legjellemzőbb és hozzánk legközelebb álló sportok neoprene igényeit.

 

Surf

Surfözés közben sok időt töltünk a vízben és keveset a víz felszíne fölött, tehát itt a meghatározó faktor a víz hőmérséklete lesz. Általában erre a sportra a hosszú kar, hosszú láb megoldás szokott lenni a bevált, ha csak abból indulunk ki, hogy Portugáliában a Csendes-óceán maximum 21 fokig szokott felmelegedni. De előfordulhat olyan is, hogy a levegő hőmérséklete melegebb, mint a vízé, ilyenkor pedig hasznosabb lehet egy rövid kar, hosszú láb kombináció.

 

Wakeboard

A wakeboardban már más a helyzet, itt főként a víz fölött vagyunk és sokkal inkább meghatározza a neoprén választásunkat a levegő hőmérséklete, illetve az időjárási körülmények (szél, eső).  Mivel a kontinensen a szezon általában áprilistól egészen októberig tart, ezért a 3/2 mm vastagságú hosszú ruha egy megfelelő választás lehet. Ez a típus 12-17 fokos vízhőmérsékletig a legideálisabb és a mi tapasztalataink alapján is tökéletes választás.

 

Stand Up Paddle

Ennél a sportnál mondhatjuk, hogy kizárólag a levegő hőmérséklete befolyásolja a döntésünket ezért, ha neoprénen törjük a fejünket, akkor inkább a vékonyabb, 2mm vastagságú darabok közt érdemes nézelődni. A neoprén rendkívül jó hőszigetelő anyag, tehát akár a hidegebb, téli időkben is jól jöhet. Visszatérve a sport igazi szezonjára, a neoprene választásnál inkább a rövid-rövid megoldásokat ajánlanánk, illetve a nyári, napsütéses időkre elsősorban a Lycrákat ajánlanánk, amik 50 faktorig védenek a nap káros sugarai ellen.

 

Windsurf/Kite

Ennél a két sportnál hirtelen váltunk a víz és a levegő elemei között, tehát elsősorban a hosszú ruhákat ajánljuk és azokból is 3/2mm, illetve 4/3mm-es vastagságot. Remek választás lehet még a rövid kar, hosszú láb megoldás is.

 

A neoprének különböző vastagságokban léteznek, amik meghatározott vízhőmérsékletre vannak tervezve. Ezek jelölése a következő képpen történik, vegyünk alapul egy 3/2mm-es ruhát: a törzsnél 3mm vastag a ruha, a végtagoknál pedig 2mm. A törzsnél a legfontosabb a hő megtartása, tehát itt vastagabb a ruha, a végtagok szabadon mozgása érdekében pedig itt vékonyabb szokott lenni a ruha. 

FIGYELEM! Ezeket az adatokat csak kiindulási pontnak vedd. A megfelelő ruha kiválasztásához nagyban hozzájárul az időjárás, szél erőssége, saját hőérzet és a tevékenység, amit űzöl.

 

A neoprén működési elve a következő: a ruhába bejutó víz vékony réteget képez közted és a neoprén anyag között, amit a tested felmelegít és a neoprén anyag pedig ezt a hőt nem engedi ki. Az anyagban található levegő is, ami szintén remek hőszigetelő, tehát a vastagabb neoprén, amibe több levegő jut melegebben tart, mint a vékonyabbak.

Megfelelő méret kiválasztása

A neoprén ruhának, úgy kell viselkedni, mintha egy plusz bőr réteg lenne. Ne álljon el sehol, a háton, a hónaljnál is csak minimálisan. A neoprén ruhának szorosan - de még nem kellemetlenül - kell illeszkedni, hogy bent tartson egy vékony réteg vizet a bőröd és a ruha között. A ruhának szorosan kell illeszkednie a nyakon, hiszen ez a víz betörésének legyakoribb helye.  Ha a ruha bő, akkor a víz gyakran átmossa a ruhát ezzel kimosva a felmelegített vékony réteg vizet.

 

  • -A megfelelő méretű neoprén ruha legyen szoros a törzsön, az ágyéknál, a vállakon és a térden is.
  • -A megfelelő méretű neoprén felvétele szárazon kicsit küzdelmes.
  • -Emeld fel a kezed és nyújtózz fel. Ez segít a ruhának a megfelelő helyre kerülni. Ebben a mozdulatban a ruha csak egy kicsit akadályozhat. Ha ebben a mozdulatban nagyon akadályoz a ruha, akkor az kicsi.
  • -A ruha ne akadályozzon abban, hogy kényelmesen le tudj guggolni, illetve tudd a kezeid szabadon mozgatni (hacsak nem 5/4/3-as 6/4-es ruháról van szó).

 

A mérettáblázat remek kiindulási pontot jelenthet a megfelelő ruha kiválasztásában, de a legbiztosabb a felpróbálás mind a neopréneknél, mind a mellényeknél.

VEST

 

...hogy mi miért is használunk waxot? Erre egy elég egyszerű és hatásos választ tudunk adni, utálunk megtapadni az elemeken. Hiába a sok fröcskölés, a nap (sajnos) pillanatok alatt lekapja a vizet az elem felületéről és ezáltal tapadós lesz, de emiatt már nem nagyon aggódunk. Nemcsak a deszka aljának védelme miatt, de a saját védelmünk miatt is érdemes waxolni: egy megtapadás a kickeren/slideren nem csak egy kellemetlen esést okozhat, hanem akár egy húzódást, rosszabb esetben komolyabb sérülést is.

 

A KÖRNYEZETBARÁT WAX

Egy holland cég, a WAXTHAT piacra dobta a 100%-ban lebomló és környezetbarát wakeboard waxot, ami nem csak csúszsát biztosít, hanem a deszka alján található GrindBase-t is védi a kopástól. Ugyanis, ha ez a réteg felhántolódik, akkor elképzelhető, hogy hosszú távon tapadni fog a wakeboard alja.

 

Milyen időközönként érdemes waxolni? Tapasztalataink szerint elég minden harmadik csúszásnál kenni a deszka alját, de a finnyásabbak sűrűbben is szokták használni. A waxot felvinni rettentő egyszerű: el kell oszlatni a deszka felületén a waxot (a jobban igénybe vett részeket pl.: élek mentén használjunk kicsit többet), majd egy parafa lappal mégjobban bele kell dolgozni a GrindBase-be.

 

A doboz magát a waxot, parafa lapot és egy matricát tartalmaz.

 

 

 

A wakeboardoknál életbevágóan fontos, hogy milyen hamar vesszük észre és kezeljük a deszkánkon keletkezett sérülést. Ha sokáig hagyjuk a sérülést nyíltan, akkor a wakeboard magja megszívja magát, gyengévé válik, majd eltörik. A veszélyes sérülések ebből következtetve azok, amelyeknél a víznek egyenes útja van a mag felé, tehát az oldalfal törés/repedés, grindbase lyukadás. Ha ilyet észlelsz a deszkádon, akkor célszerű szervizünket igénybe venned: Korpás Krisztián +36703803508

 

extra

VEST

 

Kiegészítőkről
Mik a legfontosabb kiegészítők? Sokszor kapjuk ezt a kérdést, ezért megpróbálunk összeszedni nektek pár tippet, ami segíthet a vásárlásban.
 
Első körben mellényt szoktak venni az emberek (akár még a wakeboard szett vásárlása előtt is), mivel sokkal kényelmesebb, neoprene anyagú, egyedileg formálódó mellény szemben a kölcsönzős mellényekkel. Ezek a mellények kifejezetten sportolásra vannak kialakítva, tehát általában csípőben van vágva, kifejezetten mozgási pontokon vannak a szivacs illesztések, könnyűek és gyorsan száradnak. Mellény esetében fokozottan fel kell hívjuk a figyelmet, hogy rettentő feszesnek kell lennie szárazon, mivel amikor vízt kap a neoprene anyag, akkor nyúlik. Erősen ajánljuk a személyes felpróbálást valamelyik boltunkban, illetve ha erre nincs lehetőség, akkor a mellények alatt lévő mérettáblára kattintva tudtok eligazodni a méretek közt.  
 
bukósisak a mellény mellett a másik "must have" darab egy wakeboardoson. A különböző fejformákra különböző márkák kialakításai illenek, ezért nálunk JOBE és Sandbox bukókból lehet választani, amiknek összesen 5 fajtája elérhető nálunk folyamatosan. Ez is egy erősen próbálásra ajánlott termékcsoport, de a fejkerület lemérésével pontosan bele lehet lőni a megfelelő méretet.
 
A wakeboard táskák megkönnyítik a teljes szettünk szállítását, mivel nem csak a deszka, hanem a kötés, bukó, mellény is belefér. Mérettől és pakolási ügyességtől függően a neoprennek is lehet helyet szorítani. Ezek a táskák egy méretűek, átlagosan 155cm hosszúak, tehát eddig a méretig az összes deszka belefér a tartozékokkal együtt. Egy (ha nem a legjobb) tulajdonsága a wakeboard táskáknak, hogy vízálló anyagból készült az aljuk, tehát ha csúszás után nincs időnk megszárítani a szettet és mennünk kell valahova autóval, akkor nem fog szétfolyni a csomagtartóban a víz. A vizes neoprene, mellény tárolására legalkalmasabb táska azonban a JOBE Wet Gear Bag, amit a nevére rákattintva találsz meg. 

 

 

 

Meggyőződésünk, hogy a felszerelések fejlődése meghatározza a wakeboard sport lehetőségeit is.  Kollégáink segítenek Önnek a választásban, amennyiben kérdése van bizalommal forduljon vevőszolgálatunkhoz.

VEVŐszolgálat: info@buywake.hu

Tel.: +36703803501 / +36703803508

 

RENTAL - Kölcsönzős felszerelés kluboknak

Rental - Kölcsönzős felszerelés programunkban kluboknak és pályáknak kínálunk lehetőséget minőségi felszerelések beszerzésére. Listaárainkból akár 25% kedvezményt biztosítunk megrendelésének fügvényében. Könnyű kezelhetőség - Szín szerinti mértezés - Ipari minőség - Versenyképes árak - Ingyenes kiszálítás -

INGYENES kiszállítás

BuyWake.HU online áruházban mindig talál lehetőséget a spórolásra.  Az ingyenes kiszállítást 100.000 HUF megrendelés elérése esetén vállaljuk.  Külföldre való rendelés esetén az értékhatár változik a kiszállítási régiók alapján. A díjakat itt találhatja meg.

buywake TEAM

BUYWAKE.HU nem csak egy webáruház. Cégünk segíti a wakeboard sport népszerűsítését és sportolókat támogat. Mi wakeboardosok vagyunk. Filmjeinket megtalálja a fenti videó blokkunkban.

PARK Wakeboards

Hosszú évekbe telt mire a kábelpályás wakeboard elérte a kiérdemelt helyét a gyártók világában. Manapság a legnagyobb wakeboard gyártók is külön kollekciókkal kedveskednek a kábelpályán wakeboardozókank. A Hyperlite a CABLE COLLECTIVE sorozatával nyitotta meg a sort. A modern dezskák felépítése és szerkezete, figyelembe véve a kihívásokat, már az elemek használatára adott megfelelő választ. Legújabb kötés fejlesztéseknél is figyelembe vették a megváltozott használati körülményeket. A wakeboard parkok világában már nem a hajóba szállnak vissza riderek, hanem a parton, sokszor kövek közt kell partra szállni amikor is jól jön egy a funkciójában a snowboardcipőkhöz hasonló bakancs. Persze az sem elhanyagolható, hogy ebben a SYSTEM illetve JOBE EVO kötésrendszerekben nem a kötés cipő felsőrészére irányul a terhelés, illetve a wakeboardos közvetlen kapcsolatban van a deszkájával mikor irányítja azt.

SURF SUP KITE

Surf minden deszkás sport alapja. SUP és WAKESURF ajánlatainkat is megtalálja oldalunkon. WINDSURF and KITE kedvelőknek pedig az O'NEILL kifejezetten erre a célra fejlesztett mellényét ajánljuk.

BOARD

 

BOARD

BOARD