Barion Pixel Hogyan válasszuk ki a megfelelő neoprént? – buywake.hu

Hogyan válasszuk ki a megfelelő neoprént?

Ez a kis guide remélhetőleg segít nektek eligazodni a neoprének világában: milyen típusút? Mennyiért? Mi a különbség köztük? Ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni nektek.

 

A neoprén választás 5 lépése, amit érdemes átgondolni:

  • Döntsd el, hogy milyen sportra használnád elsősorban a neoprén ruhát.
  • Vedd figyelembe a legvalószínűbb körülményeket, amikor használnád a ruhát.
  • Az is legyen hatással a döntésedre, hogy a saját tapasztalataid alapján mennyire vagy fázós.
  • Válaszd ki a megfelelő méretet, akár a mérettáblázatból, de a biztos az, ha felpróbálod.
  • Határozz meg egy keretet, hogy mennyit szánnál rá.

 

A neoprén ruhának minden vízisportban helye van, ezért összegyűjtöttük a Magyarországon legjellemzőbb és hozzánk legközelebb álló sportok neoprene igényeit.

 

Surf

Surfözés közben sok időt töltünk a vízben és keveset a víz felszíne fölött, tehát itt a meghatározó faktor a víz hőmérséklete lesz. Általában erre a sportra a hosszú kar, hosszú láb megoldás szokott lenni a bevált, ha csak abból indulunk ki, hogy Portugáliában a Csendes-óceán maximum 21 fokig szokott felmelegedni. De előfordulhat olyan is, hogy a levegő hőmérséklete melegebb, mint a vízé, ilyenkor pedig hasznosabb lehet egy rövid kar, hosszú láb kombináció.

 

Wakeboard

A wakeboardban már más a helyzet, itt főként a víz fölött vagyunk és sokkal inkább meghatározza a neoprén választásunkat a levegő hőmérséklete, illetve az időjárási körülmények (szél, eső).  Mivel a kontinensen a szezon általában áprilistól egészen októberig tart, ezért a 3/2 mm vastagságú hosszú ruha egy megfelelő választás lehet. Ez a típus 12-17 fokos vízhőmérsékletig a legideálisabb és a mi tapasztalataink alapján is tökéletes választás.

 

Stand Up Paddle

Ennél a sportnál mondhatjuk, hogy kizárólag a levegő hőmérséklete befolyásolja a döntésünket ezért, ha neoprénen törjük a fejünket, akkor inkább a vékonyabb, 2mm vastagságú darabok közt érdemes nézelődni. A neoprén rendkívül jó hőszigetelő anyag, tehát akár a hidegebb, téli időkben is jól jöhet. Visszatérve a sport igazi szezonjára, a neoprene választásnál inkább a rövid-rövid megoldásokat ajánlanánk, illetve a nyári, napsütéses időkre elsősorban a Lycrákat ajánlanánk, amik 50 faktorig védenek a nap káros sugarai ellen.

 

Windsurf/Kite

Ennél a két sportnál hirtelen váltunk a víz és a levegő elemei között, tehát elsősorban a hosszú ruhákat ajánljuk és azokból is 3/2mm, illetve 4/3mm-es vastagságot. Remek választás lehet még a rövid kar, hosszú láb megoldás is.

 

A neoprének különböző vastagságokban léteznek, amik meghatározott vízhőmérsékletre vannak tervezve. Ezek jelölése a következő képpen történik, vegyünk alapul egy 3/2mm-es ruhát: a törzsnél 3mm vastag a ruha, a végtagoknál pedig 2mm. A törzsnél a legfontosabb a hő megtartása, tehát itt vastagabb a ruha, a végtagok szabadon mozgása érdekében pedig itt vékonyabb szokott lenni a ruha. 

 

neoprén hőmérséklet

FIGYELEM! Ezeket az adatokat csak kiindulási pontnak vedd. A megfelelő ruha kiválasztásához nagyban hozzájárul az időjárás, szél erőssége, saját hőérzet és a tevékenység, amit űzöl.

 

A neoprén működési elve a következő: a ruhába bejutó víz vékony réteget képez közted és a neoprén anyag között, amit a tested felmelegít és a neoprén anyag pedig ezt a hőt nem engedi ki. Az anyagban található levegő is, ami szintén remek hőszigetelő, tehát a vastagabb neoprén, amibe több levegő jut melegebben tart, mint a vékonyabbak.

Megfelelő méret kiválasztása

A neoprén ruhának, úgy kell viselkedni, mintha egy plusz bőr réteg lenne. Ne álljon el sehol, a háton, a hónaljnál is csak minimálisan. A neoprén ruhának szorosan - de még nem kellemetlenül - kell illeszkedni, hogy bent tartson egy vékony réteg vizet a bőröd és a ruha között. A ruhának szorosan kell illeszkednie a nyakon, hiszen ez a víz betörésének legyakoribb helye.  Ha a ruha bő, akkor a víz gyakran átmossa a ruhát ezzel kimosva a felmelegített vékony réteg vizet.

 

  • -A megfelelő méretű neoprén ruha legyen szoros a törzsön, az ágyéknál, a vállakon és a térden is.
  • -A megfelelő méretű neoprén felvétele szárazon kicsit küzdelmes.
  • -Emeld fel a kezed és nyújtózz fel. Ez segít a ruhának a megfelelő helyre kerülni. Ebben a mozdulatban a ruha csak egy kicsit akadályozhat. Ha ebben a mozdulatban nagyon akadályoz a ruha, akkor az kicsi.
  • -A ruha ne akadályozzon abban, hogy kényelmesen le tudj guggolni, illetve tudd a kezeid szabadon mozgatni (hacsak nem 5/4/3-as 6/4-es ruháról van szó).

 

A mérettáblázat remek kiindulási pontot jelenthet a megfelelő ruha kiválasztásában, de a legbiztosabb a felpróbálás mind a neopréneknél, mind a mellényeknél.

Cipzár típusok

Hátul cipzáras verzió előnyei többek közt a könnyű felvétel, mivel nyitott állapotban nagy lyuk keletkezik a ruha hátsó részén, amin keresztül könnyen bele lehet férni a neoprénbe. Egy madzag segítségével te magad is fel tudod húzni a ruhát, nem kell segítség. Hátránya ennek a megoldásnak, hogy a ruha a hát résznél hosszanti irányba nem képes nyúlni, így egy fokkal kényelmetlenebb lesz a viselése, illetve a cipzár nem vízzáró, tehát itt a víz szabadon mozog (kivéve a drágább ruháknál előforduló megoldásnál, ahol egy extra neoprene réteg van a cipzár és a testünk közt pl.: Psycho Z.E.N. Zip).

 

Az elöl cipzáras megoldást általában nehezebb felvenni, de ha hozzászokik az ember, akkor ez sem jelenthet gondot. Előnye az, hogy szabadabb mozgásteret kapunk, mivel a hát teljesen neoprén anyagból van ebben az esetben, illetve jobb a vízzárása a ruhának, mivel kisebb a cipzár hossza és a mellkasnál dupla neoprene réteg véd a víz befolyása ellen.

 

Vannak azonban cipzár nélküli ruhák is, ezek teljesen szabad mozgást engednek és szinte meztelennek érezzük benne magunkat. Az ilyen fajta ruhák neoprene anyag rendkívül flexibilis, így lehetséges az, hogy a mellkasnál lévő oldalról kezdődő nyíláson lehet bemászni a ruhába majd, amikor felvettük azt, akkor nem is látszik a bejárat.

 

Neoprén típusok

 

Neoprén alsó

A neoprén alsó egy 1.5mm vastagságú, hosszított boxer szerű neoprene nadrág. Ezt nem csak hidegebb időkben használják, hanem egyes riderek egész nyáron magukon tartják a komfort érzet megtartása végett. Szorosan tartja a combizmokat, védi a nemesebb részeinket az esések kellemetlenségétől és melegen is tart. Létezik női, kisgatya verziója is, illetve megtalálható férfiben is.

 

Neoprén felső

Még a legjobb időjárásban is bármikor bejöhet egy hidegebb szél, vagy esetleg egy nem várt felhő, amitől kicsit elmegy a bátorságunk attól, hogy vizesek legyünk. A neoprén felsők egy hosszú ujjú pólóra hasonlítanak, amik általában 1.5 mm vastagok (az átlag neoprének 3.2 mm vastagok többségben) és ezek a legjobb választások a nyári reggelek - naplementék teljes körű élvezéséhez.

 

¾-es ruha

Az egyik legtöbb féle képpen felhasználható ruha, ugyanis a késő tavaszi hidegebb időben még megállja a helyét, de ha esetleg nyáron hűvösebbre fordulna az időjárás, akkor már nem sülünk meg benne! Az ilyen fajta ruhák a tökéletes megoldások azoknak, akik inkább április végén, május elején merészkednek először vízbe és egy olyan ruhát terveznek venni, amit az egész szezon során használni tudnak. A buywake.hu -n létezik ilyesfajta ruhákból elöl, illetve hárul cipzáras verzió is és színes szín-, és méretválasztékkal szolgálunk Nektek.

 

Hosszú ruha

Az igazi hideg időkre. Reggeli edzés, szezon eleji/végi csúszás: ezekre mind a megfelelő választás a hosszú lábú, hosszú ujjú neoprén, aminek 3.2mm vastagságával akár 12-17 fokos vízben is lubickolhatunk.

 

Most, hogy végigmentünk a típusokon, már csak egy kategória van hátra: milyen árú, típusú ruhát vegyünk?

 

Neoprén típusok

 

Reactor II – a legolcsóbb

Az előző esztendőben ráncfelvarráson átesett ruha már közel sem az ’’olcsó neoprén’’ hatását kelti, sőt az egyik legjobb ár/érték arányú ruhánk! 3/2mm vastagságával könnyen helyt áll a hazai vizeken a hidegebb tavaszi, őszi időkben is: 10-17 fokos vízbe ajánlja a gyártó és ezt mi is, mint használók alá tudjuk támasztani. Anyaga flexibilisebb (100%-os nyúlás), mint a hasonló árkategóriában lévő versenytársai, ezáltal élvezetesebb a sportolás benne. A hónaalj résznél nem található varrás, így sokkal szabadabban tud mozogni a kezünk, valamint hátsó cipzárán keresztül egyszerű a fel-, levételt biztosít számunkra.

 

Hammer – közép árkategória, fejlett konstrukció

Tökéletes választás azoknak, akiknek esetleg volt már egy olcsóbb neoprénjük és egy komolyabbra szeretnének váltani. Anyaga könnyebb és flexibilisebb (150%-os nyúlás), mint az alatta lévő Reactor II modellnek. Ez egy elöl cipzáras ruha, aminek az előnye egy olyan nyakrész létrehozása, ahol sokkal nehezebben tud befolyni a víz és tovább tart melegen minket a ruha a mell résznél, valamint mivel nem hátul, hosszanti irányban helyezkedik el a zipzár, ezért a hátrész sokkal jobban nyúlik, mint a hátsó cipzáras ruháknál, így komfortosabban sportolhatunk benne.

 

Original –a jól bevált recept

Neve is tükrözi: ez a ruha a kezdetektől jellemző, bevált kialakításban készült: kevés varrás, nagy darabokból áll össze a ruha és nagy a hasnál található szélálló, gumi neoprene rész. A hónaalj résznél nem található varrás, így sokkal szabadabban tud mozogni a kezünk, valamint hátsó cipzárán keresztül egyszerű a fel-, levételt biztosít számunkra.

 

Psycho – a neoprének csúcsa

A neoprenek legje, az O’neill zászlós hajója és egyszerűen elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy a világ jelenlegi legjobb ruhája. Előre hőkezelt Techno Butter 3 anyaga magas hőfokon volt nyújtva, ami a hétköznapi körülmények hatására összehúzódik, így a legnyúlósabb neoprén anyagról beszélünk a világon. A ruha varrásainál alul, fölül egy szilikon ragasztó réteg található, aminek következtében nem tud belefolyni a víz a ruhába a varráson keresztül. Még a varrások illeszkedéseinél sem folyik be a víz, illetve itt is megtartja flexibilitását a ruha és zavartalanul élvezhetjük a csúszást. Szénszállal átszőtt anyaga miatt rendkívül gyorsan szárad a napon, illetve extra meleget biztosít!

 

Ha bármi kérdésed lenne ezen felül, akkor ne habozz keresni minket a +36702294810 -es telefonszámon vagy emailen: info@buywake.hu .

Előző poszt
Következő poszt

Szólj hozzá

Felhívjuk figyelmét, hogy a megjegyzéseket jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.